Традиционният тайландски масаж и неговите ползи

Традиционният тайландски масаж и неговите ползи
май 11, 2022 pmarinov
тайландски масаж

Тайландският масаж, който произхожда от Индия, съществува от повече от 2500 години. Първоначално считан за лечебно изкуство, традиционният тайландски масаж взаимства практики както от аюрведа, така и от традиционната китайска медицина.

За разлика от типичните масажи от запада, той не включва лежане на масажно легло, докато масажист нанася масло върху тялото ви и омесва мускулите и точките на натиск.

Вместо това, масажираният лежи напълно облечен върху постелка на земята, докато практикуващият използва техники за разтягане, дърпане и люлеене, за да облекчи напрежението, да насърчи релаксация и да подобри гъвкавостта и циркулацията.

Понякога наричан асистирана йога, тайландският масаж е фокусиран върху подобряване на потока на енергия в тялото ви.

масаж

Какви са ползите от традиционният тайландски масаж?

 1. Облекчава главоболието

Според проведено проучване, тайландският масаж облекчава симптомите на хронична мигрена и главоболие.

 1. Намалява болките в гърба

Тайландският масаж може да бъде ефективно, нефармацевтично средство за намаляване на болката в гърба. Проучвания са установили, че тайландският масаж намалява болките в гърба, свързани с тригерните точки – стегнати, болезнени мускулни клъстери – в горната част на гърба.

 1. Облекчава сковаността и болката в ставите

Тайландският масаж може да подобри функцията на ставите ви, ако изпитвате болка и скованост, когато се движите. Помага и на хора страдащи от остеоартрит.

 1. Увеличава гъвкавостта и обхвата на движение

Тайландският масаж помага за по-лесно движение, при недостатъчно гъвкавост и скованост. Изследователите предполагат, че увеличаването на гъвкавостта може да се дължи на факта, че тайландският масаж има способността да подобрява притока на кръв и снабдяването с кислород към мускулите. Това от своя страна може да помогне за намаляване на болката и на мускулните сраствани, и покачване на нивото на енергия.

 1. Облекчава тревожността

Един от най-привлекателните аспекти на масажната терапия е усещането за спокойствие и релаксация, което може да донесе. Въпреки че тайландският масаж е по-енергичен от другите форми на масажна терапия, е доказано, че намалява тревожността и повишава системното усещане за спокойствие.

 1. Съживява енергията

Тайландският масаж включва движения на цялото тяло, много от които са подобни на йога. Поради тази причина много хора съобщават, че напускат сесиите за тайландски масаж, чувствайки се не само отпуснати, подмладени, но и пълни с енергия.

Различните класически тайландски масажи могат да продължат между един и три часа. Някои от тях се прилагат без да се ползват никакви етерични масла, но задължително масажираният е облечен в подходящи за целта широки, светли и удобни дрехи.

При този тип масажи се отделя голямо количество ендорфини, което допълнително спомага за пълната релаксация. Според професионалните масажисти, изследванията на учените и мнението на клиенти, подлагали се редовно на различни тайландски масажи, ползите от тях са:

 • освобождаване от стреса;
 • предпазване от наранявания – тялото става по-гъвкаво;
 • облекчение на болки в мускулите и ставите; препоръчва се също при главоболие, мигрена и менструални болки;
 • детоксикация;
 • чувство за увереност и благополучие.

Тайландският масаж е древна практика с много ползи, които са подкрепени от съвременната наука. Може да намали тежестта на главоболието, да намали болките в долната част на гърба и ставите, да увеличи гъвкавостта ви, да успокои тревогите ви и да зареди с енергия ума и тялото ви.

Тайландският масаж може да не е безопасен за всички. Ако имате основно здравословно състояние, не забравяйте да разберете от Вашия лекар дали тази традиционна форма на масаж е безопасна за Вас.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*