Магията на зеления чай в СПА процедурите

Магията на зеления чай в СПА процедурите
май 25, 2022 pmarinov
маска от зелен чай

Консумацията на зелен чай със сигурност се е повишила през последните години, след като има все повече доказателства за неговите благоприятни свойства върху човешкото тяло. Той е добре познат под формата на ободряваща напитка, често алтернатива на сутрешното кафе, но се оказва, че полезните свойства на зеления чай могат да се усвоят и през човешката кожа. 

Зеленият чай е втората най-консумирана напитка в света след кафето и е добре познат за неговите качества на антиоксидант. Зеленият чай има високо съдържание на витамини, както и на епигалокатехин галат и катехини – мощни антиоксидантни съединения, ефективно допринасящи за цялостното здраве на човешкото тяло.

Консумирането на зелен чай под формата на напитка, допринася за изчистването на токсините и задейства храносмилателната система, докато осигурява високо ниво на кофеин за консумиращия. Но в последните години, козметичната индустрия започна да използва чая и в грижата за кожата и се оказва, че има огромен резултат. 

Свойствата на зеления чай, като натурален антиоксидант го правят чудесен компонент в множество кремове, маски и процедури за грижа за кожата. Има широк спектър от терапевтични свойства, които могат да бъдат полезни за кожата ви по различни начини. Някои от най-важните предимства включват:

 

Предпазва от рак на кожата

Зеленият чай съдържа полифеноли и шест различни вида катехини, като епигалокатехин галат (EGCG) и епикатехин галат (ECG) имат най-голяма сила. Тези съединения имат свойства на антиоксидант.

Антиоксидантите са молекули, които имат способността да се борят със свободните радикали в тялото. Свободните радикали са съединения, които могат да навредят на тялото, здравето и кожата ви, ако нивата им станат твърде високи. Те могат да причинят клетъчно увреждане и са свързани с много заболявания, включително рак.

Според проучване от 2010 г., антиоксидантната сила на EGCG може да помогне за възстановяване на увреждането на ДНК, причинено от ултравиолетовите (UV) лъчи от слънцето. Това от своя страна може да ви помогне да се предпазите от рак на кожата.

 

Забавя стареенето

Наличните витамини в зеления чай, особено витамин B-2 могат да поддържат кожата ви по-млада. Витамини B-2 има способността да поддържа нивата на колаген, което може да подобри твърдостта на кожата ви, което от своя страна има и антицелулитни свойства.

зелен чай

Намалява зачервяването и раздразненията по кожата

Противовъзпалителните свойства на зеления чай могат да помогнат за намаляване на кожното дразнене, зачервяване на кожата и подуване. Нанасянето на зелен чай върху кожата ви също може да успокои малки порязвания и слънчево изгаряне.

Поради неговите противовъзпалителни свойства, проучванията също така са открили, че зеленият чай за локално приложение е ефективно средство за много дерматологични състояния. Може да успокои дразненето и сърбежа, причинени от псориазис, дерматит и розацея, а също така може да бъде полезен за лечение на келоиди.

Зеленият чай е чудесно натурално средство, което не само подобрява вътрешното здраве на човек, но и успокоява кожата и помага в борбата с несъвършенствата. В днешно време могат да се открият разнообразни кремове, пилинг маски и процедури, които могат да се използват и във вкъщи и са често срещани и в СПА центровете. 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*